Systém UNIcert® a související odkazy

 

UNIcert® je mezinárodní systém certifikace a akreditace jazykových programů v univerzitním prostředí. Systém byl založen v roce 1992 Asociací jazykových center, institutů jazykové výuky a ústavů cizích jazyků v Německu. Sdružuje více než 100 jazykových center v Německu, Rakousku a Švýcarsku a je jedním ze zakládajících členů CercleS. Do systému UNIcert® se zapojilo již více než 52 evropských univerzit. Fakulta stavební ČVUT v Praze akreditovala svůj jazykový program English for Civil Engineers u UNIcert®LUCE.

Výuka v akreditovaných programech v rámci systému UNIcert® probíhá v menších skupinách, tedy interaktivní formou výuky. Na rozdíl od běžných (neuniverzitních) jazykových zkoušek (ESOL Cambridge Exams, státní jazykové zkoušky) musí frekventanti do dílčích kurzů jazykového programu pravidelně docházet. K absolvování kurzů musí dále splnit řadu podmínek (např. písemné a ústní zkoušky). Jazykové programy na vyšších úrovních pokročilosti jsou realizovány v cizím jazyce pro specifické účely (tedy s odborným zaměřením).

Po absolvování akreditovaného jazykového programu se mohou zájemci přihlásit k jazykové zkoušce UNIcert® s mezinárodní platností a s vymezenou referenční úrovní dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.